ART ABOUT SHOES – van snavelschoen tot sneaker

Tentoonstellingen & Musea

Foto rechts: Heiner Meyer, Studie Stiletto, 2020 © Heiner Meyer

ART ABOUT SHOES – van snavelschoen tot sneaker

HEINER MEYER – Duitse pop art in stilettoformaat

17 januari t/m 24 mei2021

De schoen is een van de kledingstukken die mensen altijd heeft bewogen. Niet alleen betekent tegen kou en hitte, verwonding en vuil, de schoen is vooral projectieoppervlak voor sociale positie, die "door de wereldgaan" en natuurlijk erotische fantasieën. Van de oudheid tot de huidige werken, van de middeleeuwen tot Mel Ramos, het scala aan vaak ongewone kunstrepresentaties van schoeisel in deze tentoonstelling varieert. De afwezigheid van de schoen, de afdruk van de schoen en de symbolische betekenis van de schoen worden gepresenteerd in artistieke uitdrukkingen, evenals de rode schoen is gewijd aan zijn eigen hoofdstuk.

Het is de eerste tentoonstelling die posities van de legendarische Boeddhavoetafdruk tot Andy Warhols schoencreaties verzamelt en contrasteert. Schoenen en cultus en iconische schoenen vormen een brace; St. Hedwig, wiens attribuut de schoenen zijn, ontmoet de Adidas All Stars aan de voeten van Freddie Mercury. Nieuwe perspectieven op deels bekende beelden openen zich. Het uitzicht op de voet biedt verrassende ontdekkingen en inzichten. Een soundwalk begeleidt de optredens en niet alleen Nancy Sinatra weet: These Boots Are Made for Walkin'...

De bezetting met de schoen in de LUDWIGGALERIE vindt plaats ter gelegenheid van de installatie van de stalensculptuur van de bekende Duitse Pop Art kunstenaar Heiner Meyer voor het hoofdgebouw van Schloss Oberhausen in maart 2021. Als "tentoonstelling inde tentoonstelling" wordt bijzondere aandacht besteed aan zijn artistieke werk. Hoge hakken en snelle auto's, overknees en nagellak, maar ook nobeleorchideeën, zoals de "damesschoen", ademen een vleugje luxe. Dure schoenen en sexy vrouwenbenen gevormd door hen versterken de allure van reclame. De glamour dingen die deel uitmaken van het oogverblindende werk van deze veelzijdige kunstenaar laten een sterke positie zien ten aan de schoen. Just Pop Art in stiletto formaat!