Meest veelbelovende jonge actrice van het jaar 2021

Dans, Creatief & Show

Meest veelbelovende jonge actrice van het jaar 2021

Anne Rietmeijer

Anne Rietmeijer, lid van het ensemble van het Schauspielhaus Bochum, is in Duitsland tot „Meest veelbelovende jonge actrice van het jaar“ 2021 gekozen. De onderscheiding werd toegekend aan de hand van de jaarlijkse enquête onder de recensenten van het tijdschrift „Theater heute“.

De 27-jarige Nederlandse ontving de titel voor haar rol als Solveig in Dušan David Pařízeks Bochumer „Peer Gynt“,die vorig jaar april als livestream in première ging. Voor de laatst scène had Anne Rietmeijer een eigen einde geschreven, waarin ze afrekent met de klassieke dramakoning en de rol van deemoedige vrouw die ze daarin speelde.

Anne Rietmeijer werd in 1993 geboren in Amsterdam en studeerde van 2013 tot 2017 toneel aan de ArtEZ University of Arts in Arnhem. Ze trad daarna als gastspeelster op in Het Nationale Theater in Den Haag. In 2016 werkte ze mee aan de productie Club Fiction aan de Universiät für Musik und darstellende Kunst Graz, die bij het Theatertreffen van Duitstalige acteurs en actrices met de Max Reinhardt-prijs werdonderscheiden. Onder de in 2018 begonnen intendant Johan Simons werd zijensemblelid van het Schauspielhaus Bochum, waar ze onder anderen in de stukken PeerGynt, Die Befristeten, Iphigenie en Leonce und Lena te zien was.

Nadat vorig jaar Gina Haller al tot„Meest veelbelovende jonge actrice van het jaar“ werd gekozen en Sandra Hüller tot “Actrice van het jaar", gaat de gerenommeerde onderscheiding voor de derde keer op rij naar het door Johan Simons geleide Schauspielhaus Bochum.

 

Meer informatie:

https://www.der-theaterverlag.de/theater-heute/aktuelles-heft/artikel/alle/