"Het kwetsbare paradijs" in de Gasometer Oberhausen

Tentoonstellingen & Musea

De huidige tentoonstelling in de Gasometer Oberhausen toont de schoonheid van de natuur en de invloed van de mens op zijn omgeving. " Das zerbrechliche Paradies" neemt bezoekers mee op een visueel verbluffende reis door de turbulente klimaatgeschiedenis van onze aarde en laat zien hoe de dieren- en plantenwereld verandert in tijden van het Antropoceen.

Dankzij de nieuwste 3D-technologie kunnen beursbezoekers virtueel 's werelds grootste regenwoudreservaat verkennen. Experts in hologramvorm presenteren hun theses over klimaatbescherming en klimaatverandering en een aparte expositieruimte toont mogelijke oplossingen voor een betere omgang met ons milieu. In het 100 meter hoge luchtruim van de Gasometer zweeft een 20 meter hoge aardbol als hoogtepunt – bespeeld met actuele beelden uit de ruimte die zijn opgenomen door het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

Al 300.000 bezoekers hebben de actuele tentoonstelling in de Gasometer Oberhausen bezocht en zich verbaasd over de spectaculaire aarde die in de 100 meter hoge ruimte zweeft, grootformaatfoto’s, fascinerende hologrammen en originele voorwerpen uit de afgelopen 180 miljoen jaar klimaatgeschiedenis.

’Het kwetsbare paradijs’ raakt met meer dan ooit het actuele thema en de gevoelige zenuw. Op drie verdiepingen presenteert de indrukwekkende tentoonstelling de onvergelijkbare schoonheid, maar ook de kwetsbaarheid van onze wereld en de invloed van de mens op zijn omgeving. Het hoogtepunt is de 20 meter grote wereldbol, waarop satellietgegevens verzameld door het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt; DLR) in briljante scherpte worden gepresenteerd. Een ritje in de glazen binnenlift naar het panoramadak van de Gasometer biedt bezoekers de unieke kans om de aarde vanuit een buitengewone hoek te bekijken die anders alleen voor astronauten is voorbehouden - een speciale ervaring, met kippenvel. Met het multimediale aanbod, zoals de 3D-reis in het Tumucumaque National Park in Brazilië, kunnen bezoekers de jungle niet alleen virtueel maar ook met hun eigen zintuigen verkennen en ervaren. Ga op prooi-jacht met alligators, spring als een kikker door het kreupelhout of glijd als een vleermuis door de nacht; de modernste technologie maakt deze bijzondere ervaringen mogelijk.

De weg vrijmaken voor wetenschap en avontuur – spectaculaire evenementen in de Gasometer Een spannend avontuur is de reis van de Polarstern – de grootste Poolexpeditie aller tijden. Op 22 juni doen expeditieleider Markus Rex, fotograaf Esther Horvath en GEO-verslaggever Marlene Göring verslag van de stormen die het onderzoekskamp verwoestten. Van de eeuwige duisternis in de winter en het brekende ijs onder je voeten in de zomer. Van het constante gevaar van ijsberen en de moeilijke verzorging gedurende een heel jaar. En hoe men het uithoudt, zo lang in een besloten ruimte – en op een van de meest vijandige plekken op aarde. De Science Slam is uiterst onderhoudend. Op 21 september presenteren wetenschappers hun huidige onderzoeksprojecten op een boeiende, grappige en creatieve manier. Zo worden deeltjesfysica, moleculaire biologie of taalkunde een fascinerend podiumprogramma.