Gasometer Oberhausen

Tentoonstellingen & Musea

Gasometer Oberhausen start met nieuwe tentoonstelling

Het is zover! Met het einde van de intensieve renovatiewerkzaamheden opent de Gasometer Oberhausen vanaf 1 oktober 2021 haar deuren voor de spectaculaire tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies’ (het kwetsbareparadijs). Nieuwsgierig kijkt de wasbeermoeder vanuit het autowrak in de cameralens, de aalscholver kijkt ons indringend aan en het oog van de orkaanlaat de kracht van de wervelstorm bijna fysiek voelen. Vanuit ongebruikelijke perspectieven op onze planeet verkent de nieuwe tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies’ de tegenstrijdigheid tussen natuurlijke schoonheid en het menselijk ingrijpen – emotioneel maar tegelijkertijd wetenschappelijk verantwoord.

Lichtpuntjes en een geweldige kans Na de bijna twee jaar durende renovatiepauze neemt ‘Das zerbrechliche Paradies’ bezoekers vanaf 1oktober mee op een visueel verbluffende reis door ijs- en woestijnwerelden, naar bergen en naar diepe oceanen. Onderhoudend en informatief, bezoekers leren over de leefomstandigheden van de schattige Himalaya marmot, maar ook over het aanpassingsvermogen van de rode vossen, die nu de noordelijke habitats van de poolvos bezetten. Op drie verdiepingen kunt u middels de spannende verkenningstocht diep in de turbulente klimaatgeschiedenis van onze aardeduiken, ondersteund met bekroonde foto's, adembenemende films en geselecteerdevoorwerpen. Hieronder zijn waardevolle fossielen uit de collectie van het Ruhrmuseum, zoals het skelet van een krokodil dat ongeveer 180 miljoen jaar oud is. Nu te bewonderen in de vitrine in de Gasometer, peddelde het ooit vrolijkdoor de zeeën tijdens zijn leven, terwijl dinosaurussen de aarde bewoonden. De tentoonstelling, nu actueler dan ooit tevoren, schuwt ook niet om de deels destructieve invloed van mensen op hun omgeving te documenteren. Pijnlijke beelden van overstromingsrampen, ivoorhandel en de ijsbeer, die zich als voormalig koning van het Noordpoolgebied half uitgehongerd over de bruine grond van het Canadese poolgebied sleept. Op twintig verlichte wereldbollen presenteert het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt Satellitendaten satellietgegevens van de geologische verandering van de aarde. ‘Das zerbrechliche Paradies’ toont het klip en klaar: we stevenen af op een ineenstorting, maar er is hoop!

Visualisatie op het hoogste niveau Multimediaal maakt ‘Das zerbrechliche Paradies’ indruk met gebruikmaking van de nieuwste technologie. Dit is bijvoorbeeld tijdens een virtuele reis naar het regenwoudgebied van Tumucumaque in het noordoosten van Brazilië of door de levensechte hologrammen te ervaren: Bijna net als op het beroemde holodek verschijnen hier experts en berichten ze over het verband tussen globalisering, klimaat en politiek. Het hoogtepunt staat u aan het einde van de tentoonstelling onder de koepel van de hoogste tentoonstellingshal van Europa te wachten. Als bij een astronaut opent het uitzicht zich naar het monumentale sculptuur van de aarde, dat vrij lijkt te zweven in het 100 meter hoge luchtruim van de Gasometer.

Nieuw online ticketsysteem De tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies’ is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18uur - op feestdagen en tijdens de feestdagen in NRW ook op maandag. Tickets zijn binnenkort te bestellen via de nieuwe online shop. Vanaf de start van de tentoonstelling is het ook mogelijk om tickets direct ter plaatse aan de kassa te kopen. De prijs voor een volwassen ticket is 11 euro, gereduceerd 8 euro. Gezinnen (2 volwassenen en maximaal 5 kinderen van 6 tot 17 jaar) betalen 27euro. De tickets zijn momenteel als vouchers te bestellen viainfo@gasometer.de. Meer informatie vindt u direct op www.gasometer.de.Realisatie en concept: de komende tentoonstelling ‘Das zerbrechliche Paradies’wordt gerealiseerd door Gasometer Oberhausen GmbH, in samenwerking met het Deutschen Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) en met de vriendelijke steun van de Emschergenossenschaft. Als verdere partners ondersteunen de Energieversorgung Oberhausen (EVO) en NABU NRW de tentoonstelling. Mediapartners zijn WDR 5 en GEO.

https://www.gasometer.de/de