Gezondheidsverbetering met behulp van geautomatiseerde urine-analyse

Gezondheid & Wellness

Digipee

Gezondheidsverbetering met behulp van geautomatiseerde urine-analyse

De demografische ontwikkeling in Nederland en Duitsland stelt de verpleegkundige diensten voor steeds grotere uitdagingen. Steeds meer ouderen hebben zorg nodig. Dit betekent onvermijdelijk dat er meer verplegend personeel nodig is, wat betekent dat er in beide landen sprake is van een verpleegkundige noodsituatie. De gelijktijdige toename van de behoefte aan documentatie vermindert ook drastisch de beschikbare tijd bij de “klant”.

Een van de belangrijkste punten in de zorg is het bevorderen van het drinkgedrag van ouderen. Volgens interviews met deskundigen is een evenwichtige vochtbalans de gemakkelijkste en meest effectieve manier om de vitaliteit en het welzijn van de mensen die worden verzorgd te vergroten. Daarom wil het projectconsortium een digitale micturitiedagboek ontwikkelen met geautomatiseerde urineanalyse als plug-and-play-apparaat.
De technische implementatie is gebaseerd op de gezamenlijke ontwikkelingen van de bedrijven Medipee en Idenova

binnen het INTERREG-project “Digipro” (ontwikkelingsproject “P1med”). Het te ontwikkelen prototype is een vuistformaat apparaat waarmee bijna elk toilet achteraf kan worden uitgerust. Zodra het apparaat urinestroom detecteert en de gebruiker een analyse vraagt, vindt er binnen enkele seconden een automatische en contactloze meting plaats. De gemeten gegevens worden uitgevoerd naar een digitaal apparaat (smartphone, tablet, etc.). De basistechnologie wordt beschermd door octrooien van Medipee. Daarnaast is de analyse van monsters in de meetgegevens van de temperatuur-, acceleratie-, positie- en structuurgeluidsensoren bedoeld om de karakteristieke parameters voor het legen van de blaas af te leiden (bijv. urinedebiet, plasduur). Uit de beschrijving blijkt dat het project een zeer complexe en interdisciplinaire taak is. Vragen op het gebied van geneeskunde, metrologie, elektronica, productie, modellering en gegevensevaluatie moeten worden beantwoord.