MKM Museum Küppersmühle voor moderne kunst Duisburg

Tentoonstellingen & Musea

Een van de meest internationaal uitgebreide collecties van Duitse naoorlogse kunst is te zien bij het MKM Museum Küppersmühle...

...gelegen in het midden van de levendige binnenhaven van Duisburg. Het museum biedt een gevarieerd tentoonstellingsprogramma en een unieke architectuur die je het best kunt beschrijven als een combinatie van industriële cultuur en white cube. Het MKM is niet alleen een van de grootste Duitse privémusea. Dankzij de uitbreiding van Herzog & de Meuron in 2021 en de nieuwe presentatie van de Ströher-collectie op een totaal van 5000 m2, is het museum een centrale plek van de Duitse kunst geworden. Bezoekers kunnen een unieke rondleiding door de Duitse kunstgeschiedenis verwachten. Er zijn ongeveer 300 werken te bezichtigen die gemaakt zijn vanaf de jaren ‘50. Ook de museumarchitectuur is inspirerend. Aan de buitenkant zet de opvallende rode bakstenen gevel van het nieuwe gebouwde authentieke uitstraling van het oude gebouw voort en past harmonieus in de architectuur van de binnenhaven. In het gebouw treft men een opeenvolging van meer dan veertig hoge, lichte kunstruimtes die een enorm gevoel van ruimte creëren. Spectaculair zijn de historische silo’s, die via bruggen de verbinding tussen oude en nieuwe gebouwen creëren, evenals de twee traptorens van kronkelend, terracottakleurig beton. Ze lijken op een gigantische sculptuurwaardoor de blikken onvermijdelijk naar boven worden getrokken.

De collectie Haniel – De eigen weg, 15 december 2023 t/m 5 mei 2024

Onder de titel ‘De collectie Haniel – De eigen weg’ worden ongeveer 100 werken uit de collectie van het gerenommeerde familiebedrijf uit Duisburg voor het eerst aan het publiek gepresenteerd in het MKM Museum Küppersmühle voor Moderne Kunst in Duisburg. De collectie is van eminente kunsthistorische betekenis en is sinds 1983 met grote inzet opgebouwd.

De tentoonstelling toont kunstwerken die nauw verbonden zijn met de ontstaansgeschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland en de stad Duisburg. Zowel het ontstaan van het MKM Museum Küppersmühle als de ontwikkeling van de Haniel-collectie waren en zijn niet mogelijk zonder particuliere inzet. Daarom is het voor het museum erg belangrijk om deze verbinding te kunnen eren met een tentoonstelling.

©: Hans Hofmann,Jardin d´Amour, 1959, Öl auf Leinwand, 152 x 183 cm, Franz Haniel & Cie. GmbH © VG Bild-Kunst, Bonn 2023