...gelegen in het midden van de levendige binnenhaven van Duisburg. Het museum biedt een gevarieerd tentoonstellingsprogramma en een unieke architectuur die je het best kunt beschrijven als een combinatie van industriële cultuur en white cube. Het MKM is niet alleen een van de grootste Duitse privémusea. Dankzij de uitbreiding van Herzog & de Meuron in 2021 en de nieuwe presentatie van de Ströher-collectie op een totaal van 5000 m2, is het museum een centrale plek van de Duitse kunst geworden. Bezoekers kunnen een unieke rondleiding door de Duitse kunstgeschiedenis verwachten. Er zijn ongeveer 300 werken te bezichtigen die gemaakt zijn vanaf de jaren ‘50. Ook de museumarchitectuur is inspirerend. Aan de buitenkant zet de opvallende rode bakstenen gevel van het nieuwe gebouwde authentieke uitstraling van het oude gebouw voort en past harmonieus in de architectuur van de binnenhaven. In het gebouw treft men een opeenvolging van meer dan veertig hoge, lichte kunstruimtes die een enorm gevoel van ruimte creëren. Spectaculair zijn de historische silo’s, die via bruggen de verbinding tussen oude en nieuwe gebouwen creëren, evenals de twee traptorens van kronkelend, terracottakleurig beton. Ze lijken op een gigantische sculptuurwaardoor de blikken onvermijdelijk naar boven worden getrokken.
Het MKM ligt slechts enkele kilometers van de grens van Nederland vandaan en is een bijzondere bestemming voor jong en oud.
24 MAART - 6 AUGUSTUS 2023
E.W.Nay – Retrospektive
Ernst-WilhelmNay (1902-1968) is een van de belangrijkste kleurenschilders van de 20e eeuw. Voor het eerst in 30 jaar wordt de kunstenaar geëerd met een uitgebreide terugkijk. Deze is nu te zien in het MKM. Vorig jaar zou de schilder Ernst Wilhelm Nay 120jaar oud zijn geworden. Vanwege deze gelegenheid toont het MKM Museum Küppersmühle een uitgebreide retrospectieve tentoonstelling met werken uit alle vijfdecennia van zijn artistieke werk. De tentoonstelling presenteert zo’n 70schilderijen die alle creatieve fases van Nay’s oeuvre presenteren.
MKM Museum Küppersmühle, Duisburg, Installationsansicht, Anselm Kiefer Klingsors Garten, 2018, © Anselm Kiefer, Foto: Henning Krause