TextilWerk Bocholt: Forum voor textielcultuur

Tentoonstellingen & Musea

Met zijn twee locaties aan de linker- en rechterzijde van de Aa vormt TextilWerk Bocholt een uniek historisch ensemble van textielproductie.

Meer dan 20.000 spindels draaiden ooit in Spinnerij Herding in Bocholt. Op drie verdiepingen komen de geschiedenis en het heden van het textiel hier weer tot leven. Tentoonstellingen geven inzicht in historische en moderne technologie, tonen modeontwerp en internationale textielkunst. De zalen en een glazen dak-café bieden ruimte voor evenementen.

In de directe omgeving van de spinnerij, toegankelijk via een brug, ligt de weverij. Hier ruikt het naar olie en arbeid en de weefgetouwen ratelen zo hard dat je onwillekeurig je oren afschermt met je handen. Wat bezoekers vandaag in het museum ervaren, was honderd jaar geleden dagelijkse kost voor duizenden mannen en vrouwen. Onder de sheddaken van de grote weefzaal zetten distributieriemen en lange aandrijfassen meer dan 30 historische machines in beweging. Het museumpersoneel produceert dagelijks handdoeken en tafelkleden van de historische collectie. Weg van de luidruchtige fabriek geven een volledig ingericht arbeidershuis meteen bijbehorende moestuin inzicht in het sobere leven van de gezinnen.

In de Spinnerij Herding komen heden en verleden van textiel tot leven. (Foto: LWL / Holtappels)

Het hart van de weverij: de grote twee cilinderische stoommachine van 1917 (Foto: LWL / Holtappels)

LWL-Industriemuseum TextilWerk Bocholt

Weverij + parkeerplaats | Uhlandstraße 50 |

Spinnerij |Industriestraße 5 |