Exposities in PAN Kunstforum, Emmerich

Tentoonstellingen & Musea

‘meins deins keins’, expositie van Janina Musiałczyk (19 september t/m 20 december)

De tentoonstelling toont geselecteerde werken uit drie decennia. De werken van Janina Musiaczyk tonen het individu en het collectief verweven met noodlottige patronen. Gevoelig, dromerig, soms grotesk, de kleine formaat handtekeningen en acryl schilderijen behouden een delicate aura van het intieme en weerspiegelen drama’s. Deze geven vorm aan het leven van een en ieder van ons. Emotioneel geladen getuigen ze van ontroering, beklemming, vervoering, maar ook hartelijke ironie.

‘Die Kunst der kleinen Form’, expositie van Hanna Nast (19 september t/m 20 december)

Hanna Maria Nast werd geboren in augustus 1938 in Stanislavov, Polen, en stierf in 2015 in Łódź, Polen. In 1964 studeerde ze af aan de Academie voor Schone Kunsten van Warschau aan de afdeling Book Graphics. Hanna Nast heeft haar kunstwerken voornamelijk gemaakt voor twee jaarlijkse herhaaltoepassingen: met Pasen en Kerstmis. De werken, die werden gemaakt in collage techniek over een periode van meer dan 50 jaar werden, in edities van honderden exemplaren, ontworpen in meer dan zeshonderd motieven. Als wenskaarten voor Kerstmis, Pasen of geboorte en verjaardagen werden ze al snel voor andere doeleinden gebruikt en worden ze begeerde verzamelobjecten.

PAN Kunstforum Emmerich

Het PAN kunstforum Niederrhein werd in 2003 geopend. Het museum is gevestigd in de voormalige dwarsbalk, in de volksmond ook chocoladereep van de chocoladefabriek Lohmann genoemd. Het is de thuisbasis van de postercollectie van het echtpaar Ernst en Ursel Müller, die bestaat uit een verzameling van bijna 60.000 posters, waarvan de basis werd gelegd in 1968. Ondertussen als Stiftung Plakatmuseum am Niederhein Sammlung Ernst und Ursel Mülller gevoerd, ligt de focus van de collectie op culturele posters uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. Gerenommeerde ontwerpers als Milton Glaser, Erhard Grüttner, Uwe Loesch, Holger Matthies, Gunter Rambow, Paula Scher, Ralf Schraivogel, Jürgen Spohn, Walter Tafelmeier en Niklaus Troxler, om maar een paar te noemen, zijn met werken in de collectie vertegenwoordigd. Door giften van particuliere en overheidsinstanties groeit de collectie gestaag. Het doel van het museum is om de posterkunst en de ontwikkeling ervan aan het publiek te tonen. Daarnaast biedt het museum ook een platform voor actuele artistieke posities.