Jonge rebellen - Polke, Richter & Friends

Tentoonstellingen & Musea

Experimentele avant-garde in het spanningsveld tussen glaskunst, schilderkunst en fotografie

Sigmar Polke en Gerhard Richter zijn supersterren van de internationale kunstwereld. Als studenten organiseerden ze samen met hun medestudenten Konrad Lueg en Manfred Kuttner hun eigen tentoonstellingsperformance, omdat niemand hun experimentele kunst wilde tentoonstellen. De avant-garde van toen is een rolmodel voor de huidige jonge kunstenaars. Vier hedendaagse kunstenaars, Laura Aberham, Undine Bandelin, Wanda Koller en Katja Mölich, presenteren (glas)kunstwerken.

Voor het eerst worden in deze tentoonstelling voorbeeldvensters gepresenteerd uit het proces van het maken van de ramen in het zuidelijke dwarsbeuk van de Dom van Keulen door Gerhard Richter en de ramen in het Großmünster van Zürich door Sigmar Polke. Dit, Polke's laatste grote serie werken, wordt afgewisseld met een glas-in-lood uit de museumcollectie, dat direct na zijn opleiding tot glasschilder ontstond en ook voor het eerst te zien zal zijn.

De tentoonstelling loopt van 29 oktober 2023 t/m 7 juli 2024

Het Deutsche Glasmalerei-Museum is het enige museum voorvlakglasschilderkunst in Duitsland

Op ongeveer 1400 vierkante meter wordt geschiedenis en techniek van glas-in-lood vanaf het begin in de middeleeuwen tot heden getoond. Het museum verzamelt, onderzoekt en brengt een artistieke beeldtaal over die toekomstgerichte impulsen heeft gegeven aan het modernisme. De focus van de collectie ligt op de glas-in-lood schilderijen uit de 20e en 21e eeuw. De werken van belangrijke glasschilders nodigen u voor een ontdekkingstocht door kleur en licht uit. Talrijke workshops en evenementen brengen de kunst van glas over voor kinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden.

Hoogtepunten van een stralende kunst

Het Deutsche Glasmalerei-Museum toont highlights uit de stilistische tijdperken van zijn collectie en toont werken van bekende kunstenaars. Een glas-artistieke reis door de tijd wordt gepresenteerd, van kopieën uit de 19e eeuw met afbeeldingen uit de middeleeuwen en de moderne tijd, werken van historicisme, klassiek modernisme, de autonome en aan architectuur gerelateerde avant-garde tot hedendaagse tendensen.

Openingstijden: di t/m zo 11.00-17.00 uur