Josef Albers Museum Quadrat Bottrop

Tentoonstellingen & Musea

Quadrat Bottrop. De Collectie, 30 april t/m 3 augustus 2023

De tweede wisseltentoonstelling in de nieuwe Josef Albers galerie is gewijd aan aankopen en schenkingen uit zo'n 45 jaar museumgeschiedenis. De Bottropse kunstcollectie Josef Albers kan dankzij de nieuw verworven tentoonstellingsruimte van 700 vierkante meter voor het eerst op representatieve schaal aan het publiek worden gepresenteerd.

Waar het voorheen alleen mogelijk was om de collectie internationale kunst die de afgelopen decennia is samengesteld selectief te presenteren, biedt de nieuw opgerichte presentatie nu een uitgebreid inzicht in de collectieactiviteiten van het museum sinds de oprichting in 1976.

Quadrat Bottrop. De Collectie, tentoonstellingsgezicht Josef Albers galerie, foto: Philipp Ottendörfer ©Josef Albers Museum Quadrat Bottrop

Terwijl in de eerste decennia werken van concrete en constructivistische kunst aan de kunstcollectie werden toegevoegd – uitgebreid met vertegenwoordigers van de abstracte schilderkunst, ook beïnvloed door kleur en ritme, tot monochrome beelden – zijn kleurenschilderkunst en fotografie de laatste jaren aan het repertoire toegevoegd. De tentoonstelling is dan ook gewijd aan werken van gerenommeerde kunstenaars als Laurenz Berges, Pia Fries, Günter Fruhtrunk, Bernhard Fuchs, Raimund Girke, Kazuo Katase, Hubert Kiecol, Aurélie Nemours, Simone Nieweg, Bridget Riley, Victor Vasarely en anderen. Acht uitnodigende themaruimten geven een nieuwe kijk op de collectie.

Quadrat Bottrop. De Collectie, tentoonstellingsgezicht Josef Albers galerie, foto: Philipp Ottendörfer ©Josef Albers Museum Quadrat Bottrop

Foto rechtsboven of hieronder:

Bridget Riley, Stream of Change, 1987, Olie op canvas © Bridget Riley