Museum Schloss Moyland

Tentoonstellingen & Musea

Dit museum voor moderne kunst is ook een internationaal onderzoekcentrum met betrekking tot Joseph Beuys.

De museumcollectie, waarvan de oorsprong ligt in de voormalige privéverzameling van de gebroeders Van der Grinten, wordt in het historische kasteel- en parkcomplex geconserveerd en gepresenteerd. Onderdeel van het museum zijn het Joseph Beuys Archief en de museumbibliotheek. Een veelzijdig programma van tentoonstellingen, evenementen, zoals het kruidentuinfeest en hortensiafeest en educatieve activiteiten en het in een groot park gelegen historische kasteelgebouw maken het museum tot een instituut met internationale uitstraling.

De Finse foto- en videokunstenares Elina Brotherus (*1972 in Helsinki) houdt zich onder andere bezig met iconische motieven uit de kunstgeschiedenis en de herinterpretatie van FLUXUS acties en event scores, de opnames van performances.

16.9.2023 t/m 25.2.2024 Aardappelplanten - Transformaties. Elina Brotherus, Joseph Beuys en de galerist René Block

Tijdens verschillende residenties in Museum Schloss Moyland en het Joseph Beuys Archief heeft ze onderzoek gedaan naar Beuys en Block, naar acties, beelden en correspondenties, en naar Beuys' performancefotografe Ute Klophaus. Uiteindelijk ontstonden er nieuwe foto's en video-installaties op plaatsen waar Beuys in de regio en elders vaak kwam, en nieuwe werken met René Block. In de loop van het project heeft Brotherus een fictieve en vrouwelijke figuur van Beuys op reis gestuurd door middel van haar zelfportretten met een hoed op. De figuur verschijnt bijvoorbeeld in Venetië op de Canale Grande, in Istanbul op de Bosporus of in een veld in Kranenburg. De fotoserie heeft de vorm van een poëtische beeldvertelling. Deze specifieke nieuwe producties worden nu voor het eerst getoond in Museum Schloss Moyland.  

Dit is de eerste tentoonstelling in Noordrijn-Westfalen van Elina Brotherus, een van Finlands belangrijkste, internationaal succesvolle kunstenaars. De tentoonstelling past in het kader van een reeks tentoonstellingen over de vrouwelijke kijk op Joseph Beuys, zijn artistieke werk en zijn tijd, en borduurt daarmee voort op de vragen over gender, kunst, museum en fotografie die al werden geopend in de tentoonstelling Female View (2022).

Elina Brotherus, Beuys in Istanbul, 2023, © VG Bild-Kunst, Bonn 2023 / Elina Brotherus, Kunstakademie Düsseldorf (FIU), 2023, © VG Bild-Kunst, Bonn 2023                                

https://www.moyland.de/