Museum Schloss Moyland

Tentoonstellingen & Musea

Museum Schloss Moyland

Dit museum voor moderne kunst is ook een internationaal onderzoekcentrum met betrekking tot Joseph Beuys. De museumcollectie, waarvan de oorsprong ligt in de voormalige privéverzameling van de gebroeders Van der Grinten, wordt in het historische kasteel- en parkcomplex geconserveerd en gepresenteerd. Onderdeel van het museum zijn het Joseph Beuys Archief en de museumbibliotheek. Een veelzijdig programma van tentoonstellingen, evenementen, zoals het kruidentuinfeest en hortensiafeest en educatieve activiteiten en het in een groot park gelegen historische kasteelgebouw maken het museum tot een instituut met internationale uitstraling.

Female View – vrouwelijke modefotografen van het moderne tijdperk naar het digitale tijdperk

Liv Libergfloor (cheeks) [für Acne Studios], 2021© Liv Liberg

De tentoonstelling richt zich op de - vaak ten onrechte verwaarloosde -modefotografie van vrouwen. Dit medium werd decennialang vormgegeven door vrouwelijke fotografen, van wie de meesten voor tijdschriften als Harper’s Bazaar en Vogue werkten en zo invloed uitoefenden op de stijl van hun tijd en ook op die van andere kunstenaars. Veel van de getoonde vrouwelijke modefotografen zijn nog weinig bekend bij het grote publiek. In veel tentoonstellingen over modefotografie lag de nadruk tot dusver op de mannelijke visie op het vrouwelijk lichaam. Toch zijn de kijkers van deze beelden meestal vrouwen. In dit verband kunnen ook de sociale en politieke veranderingen in de afbeeldingen van het lichaam ende mode van de verschillende decennia worden nagegaan. De productie van modebeelden is tegenwoordig veelzijdiger dan in de 20e eeuw. Female View wordt gepresenteerd op de zogenaamde Beuys-verdieping. Vroege tekeningen van Joseph Beuys over „modethema‘s“ (textielpatronen, kledingontwerpen, schoenen, kleerhangers) alsook een participatief (selfie) aanbod voor artistieke zelf-dramatisering door middel van kleding en mode (hoed, gilet, bontjas) zullen deel uitmaken van de tentoonstelling.

We hebben allemaal mannelijke en vrouwelijke elementen in ons waaruit we putten. Een man kan ook emotioneel zien en een vrouw kan rationeel inzicht hebben. Deze tentoonstelling doet je beseffen dat er veel te weinig tentoonstellingen zijn geweest vanuit het vrouwelijke gezichtspunt. Hoe nauw sensualiteit, waarheid en humor verbonden zijn met het oog van de vrouwelijke fotograaf. Op een of andere manier toch een beetje anders…. De tentoonstelling geeft zin in het leven.

GABO

Yva (Else Ernestine Neuländer-Simon) Ohne Titel (Zwei Frauen am Strand), um 1930 Silbergelatineabzug, 22,8 x 17,7 cm © Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg (PublicDomain) Foto: © Deichtorhallen Hamburg, Christoph Irrgang