Niederrheinisches Museum Kevelaer

Tentoonstellingen & Musea

Schril, modern en tegenstrijdig was het decennium van de jaren ‘80 en is daarom relevanter dan ooit.

Het werd gekenmerkt door luxe, consumptie en oppervlakkigheden en tegelijkertijd als een tijd van verzet en pogingen om de wereld te verbeteren.

De tentoonstelling ’Popper, Punkers, Popcultuur ...

Welkom in de jaren 80!’ keert terug naar deze tijd. Het werpt een blik op bijzondere politieke en maatschappelijke gebeurtenissen en roept herinneringen op aan nieuwe ontwikkelingen en onmiskenbare producten en designs. De ’C64’, de ’Apple Macintosh’ en de ’Gameboy ’ veroverden de technologische wereld en de ’Walkman’ was onmisbaar onder jongeren. Met de ’Space Shuttle’ geloofde men dat het tijdperk van ruimtereizen was begonnen en daarmee kwam een gevoel van vrijheid en verovering. Maar de gelijktijdige milieurampen, het afsterven van bossen en de meltdown in de kerncentrale van Tsjernobyl lieten zien hoe fragiel leven en welvaart kunnen zijn.

Met dit kleine inzicht wordt het duidelijk: de jaren ‘80 schreiden voort en doen veel. Wellicht ook bij deze tentoonstelling die van 10 april t/m 28 augustus 2022, in samenwerking met Dr. Corinna Wodarz, te zien is in het Niederrheinisches Museum in Kevelaer.