Oude ambacht ‘live’ in het LWL-Openluchtmuseum Hagen

Toerisme, Vakantie & Natuur

Aan de zuidelijke stadsrand van Hagen, daar waar de eerste heuvels van het Sauerland opdoemen, ligt landelijk mooi in het beboste Bachtal ingebed het LWL-Openluchtmuseum Hagen: het landmuseum voor ambacht en techniek.

Het voert de bezoekers naar een vergane wereld, naar een andere tijd. In de meer dan 65 historische gebouwen, het meest pure vakmanschap, bevinden zich de meest uiteenlopende werkplaatsen. Voor een deel wordt daarin geëxposeerd, maar werkelijk bijzonder aan dit museum is dat in een derde van de werkplaatsen elke dag gewerkt wordt. De ambachtslieden laten zien en leggen uit hoe met het gereedschap en machines van meer dan een eeuw geleden gewerkt werd. De bezoekers beleven bij hun spannende uitje hoe gloeiend ijzer in het vuur tot sikkels of spijkers gesmeed werd, hoe papier uit ovale houten kuipen gemaakt werd of hoe uit dun garen dik zeil ontstond. Ook bij de andere werklocaties zoals het tabakshuis, de bakkerij, de goudsmid, de kapper of de portefeuillewerkplaats zijn de ambachtslieden dagelijks ‘aan het werk’.

Buiten de mee doe acties of rondleidingen verleidt het openluchtmuseum tot wandelingen door het aantrekkelijke landschap met prachtige uitzichten, tot inkopen in de nostalgische kraampjeswinkel of tot een versnapering in het restaurant Museumterrassen.