Oude ambacht ‘live’ in het LWL-Openluchtmuseum Hagen

Toerisme, Vakantie & Natuur

Herfstmarkt in het LWL openluchtmuseum Hagen

Met een specialiteiten- en handwerkmarkt verwelkomt het openluchtmuseum Hagen van het Landschaftsverband Westfalen-Lippe (LWL) u op zaterdag en zondag (1 en 2 oktober).

Korfstand

De marktkraampjes bieden gasten de mogelijkheid om een ontspannen wandeling te maken. Ze bieden zowel zoete als pittige lekkernijen, zoals medeen jam, koekjes en kruiden, chutneys en hertenworst. Maar ook herfstdecoraties en handwerkaccessoires zoals textiel, wollig, metaal, hout, huiden en keramiek. Lokale pluimveehouders tonen veel bekende en onbekende pluimveerassen, die gasten van dichtbij kunnen zien. Voor de sportieve kinderen zijn er weer pony's in het museum, die staan te wachten.  De gasten van dit jaar zijn ook de Holinfomobil, de glooiende bosschool en de jagersvereniging. Het reddingshondensquadron uit Iserlohn, mantrailing en therapiehonden laten zien waar ze van gemaakt zijn. Natuurlijk zijn de historische werkplaatsen ook in bedrijf en in sommige workshops zijn er hands-on activiteiten voor iedereen.

Pompoensnijden

De mooiste biertuin van Hagen aan het bovenste plein nodigt u uit om te verblijven voor een hapje eten. Er is ook het seizoensgebonden pompoenbier van de museumbrouwerij. De Braustube en het Restaurant Museumsterrassen zorgen op beide dagen voor eten en drinken. Ze bieden onder andere herfstspecialiteiten zoals pompoenroomsoep, uiencake, bospaddenstoelen en verenwit aan.

In het weekend is alles duidelijk in het museum voor de stevige familieherfstreis.

 

De tip voor parkeren:

Bij mooi weer pendelt een gratis bus op zondagmiddag tussen 12.00 en18.00 uur van de museumparkeerplaats naar de alternatieve parkeerplaats bij de kartbaan, de Motodrom-Hagen. De museumparking wordt momenteel verkleind dooreen bouwplaats.

 

Entreeprijzen

Kinderen tot 17 jaar:                       gratis

Volwassenen:                                  8,00 Euro

Begunstigden van kortingen:         4,00 Euro

Het LWL-Openluchtmuseum Hagen voert de bezoekers naar een vergane wereld, naar een andere tijd. In de meer dan 65 historische gebouwen, het meest pure vakmanschap, bevinden zich de meest uiteenlopende werkplaatsen. Voor een deel wordt daarin geëxposeerd, maar werkelijk bijzonder aan dit museum is dat in een derde van de werkplaatsen elke dag gewerkt wordt. De ambachtslieden laten zien en leggen uit hoe met het gereedschap en machines van meer dan een eeuw geleden gewerkt werd. De bezoekers beleven bij hun spannende uitje hoe gloeiend ijzer in het vuur tot sikkels of spijkers gesmeed werd, hoe papier uit ovale houten kuipen gemaakt werd of hoe uit dun garen dik zeil ontstond. Ook bij de andere werklocaties zoals het tabakshuis, de bakkerij, de goudsmid, de kapper of de portefeuillewerkplaats zijn de ambachtslieden dagelijks ‘aan het werk’.

Buiten de mee doe acties of rondleidingen verleidt het openluchtmuseum tot wandelingen door het aantrekkelijke landschap met prachtige uitzichten, tot inkopen in de nostalgische kraampjeswinkel of tot een versnapering in het restaurant Museumterrassen.